מחלת אדיסון או בשמה המדעי היפואדרנוקורטיסיזם נגרמת מחוסר יצור הורמונים ע"י בלוטות האדרנל (בלוטת יותרת הכיליה).
בלוטות האדרנל הינן זוג בלוטות קטנות הממוקמות בבטן סמוך לכליות ומפרישות הורמונים החיוניים לתפקוד התקין של הגוף. החלק החיצוני של בלוטת האדרנל – הקורטקס מפריש הורמונים הנקראים מינרלוקורטיקואידים – כשהחשוב ביניהם הוא אלדוסטרון וגלוקוקורטיקואידים כשהחשוב ביניהם הוא קורטיזול. אלדוסטרון הוא הורמון האחראי לוויסות רמות הנתרן והאשלגן בגוף. רמות המלחים חשובים לוויסות מאזן הנוזלים בגוף ומניעת התייבשות. קורטיזול הוא הורמון המסייע לגוף להסתגל למצבי לחץ – סטרס.
הגורם הנפוץ למחלת אדיסון בכלבים הוא פגיעה אוטואימיונית (הנגרמת על ידי מערכת החיסון) ההורסת בהדרגה את התאים האחראים על הפרשת ההורמונים.
נראה שגזעים מסויימים הם בסיכון גבוה יותר לסבול מהמחלה. ביניהם כלבי פודל, לברדור, לאסה אפסו, כלבי מים פורטוגזים, איירדייל טרייר ואחרים.
הסימנים הקלינים למחלת אדיסון הם לרוב מעורפלים ובלתי ספציפיים. הסימנים כוללים: חולשה, הקאות, שלשולים, צימאון, השתנה מרובה, אבדן משקל לא מוסבר ולעיתים רעידות גוף. סימני המחלה מופיעים ונעלמים ולעיתים כמעט לא מורגשים. טיפול בעירוי נוזלים משפר זמנית את מצב הכלב אך הסימנים שתוארו יופיעו במהרה שוב.
אחד מכינויי המחלה הם: המיתחזה הגדולה ("the great pretender") וזאת עקב הקושי באיבחון המחלה.
מחלת אדיסון שאינה מאובחנת עשויה לגרום ל"משבר אדיסוני". הכלב נכנס למצב של שוק – לחץ הדם יורד ונגרמת התייבשות כתוצאה מהקאות, שלשולים, אובדן נתרן בשתן וריבוי השתנה. רמות האשלגן בגוף עולות. המצב גורם להאטת קצב הלב ואף לדום לב. עקב חוסר בקורטיזול תהיה ירידה ברמות הגלוקוז (סוכר) בדם, אפטיה ולעיתים עוויתות.
משבר אדיסוני הוא מצב מסכן חיים וכשליש מהכלבים החולים באדיסון מאובחנים רק בעת משבר אדיסוני!
איבחון המחלה נעשה עפ"י הסטוריה מתאימה, סימנים קלינים, בדיקות דם כלליות ובדיקת שתן. איבחון ודאי של המחלה נעשה בעזרת בדיקת דם הנקראת ACTH stimulation test והיא ספציפיות לתפקוד בלוטת האדרנל.
הטיפול במחלה: בשלב משבר אדיסוני הטיפול דורש אישפוז בבית החולים, מתן נוזלים, סטרואידים וטיפול תומך עד לייצוב מצבו של הכלב.
המשך הטיפול בבית כולל תרופות הניתנות דרך הפה על בסיס יומי (פלורינאף/אסטונין) או בהזרקה חודשית (DOCP) ותפקידן להחליף את המינרלוקורטיקואיד החסר (אלדוסטרון). בחלק מהמקרים יש לתת לכלב גם פרדניזון שהוא סטרואיד סינטטי המחליף את הורמון הקורטיזול החסר אצל חלק מהחולים במחלה.
חשוב לבצע בהנחיית הוטרינרית בדיקות דם תקופתיות לצורך ויסות הטיפול ושינוי מינוני תרופות.
מחלת אדיסון אינה ניתנת לריפוי והטיפול בה ניתן לכל אורך חיי הכלב. אולם, כלב המטופל באופן קבוע בצורה מאוזנת יכול לחיות חיים ארוכים ומלאים!