כלבים, חתולים וגם חמוסים עשויים לאכול כל מיני דברים שאינם אוכל: גרביים, צעצועים, כדורים, חיתולים.. והרשימה ארוכה. חתולים במיוחד, אוהבים לשחק וגם לבלוע סרטים לעטיפת מתנות, חוטים או חבלים – מה שיותר ארוך יותר כייף לשחק איתו.
בליעת עצמים אלו עשוי לגרום לחסימת מעיים. במקרה של בליעת גוף זר לינארי (חוטי) תיגרם פגיעת מורכבת ומסוכנת למערכת העיכול.
איך נגרמת פגיעה מגוף זר לינארי?
גוף זר לינארי (חוטי) מעוגן בחלקו האחד בחלק העליון של מערכת העיכול כמו מסביב ללשון, בושט או בקיבה ואילו חלקו השני ממשיך לתוך המעיים – שם מתרחשת הבעיה האמיתית.
תנועות הכיווץ הנורמאליות של המעיים נועדו לדחוף קדימה פיסות מזון שיוצאות מהקיבה לאורך כל מערכת העיכול. במקרה של גוף זר לינארי המעיים מתכווצות וזזות, אבל מאחר והחוט או החבל אינם זזים ממקומם המעיים מתקמטים ומתקפלים כמו וילון סביב החוט. המעי נלחץ, אספקת הדם אליו נפגעת ומתחיל נמק במעי, החוט נלחץ לדופן המעי ועשוי לחתוך חלקי מעי. בשלב זה תהיה דליפת תוכן מעי לחלל הבטן, יווצר זיהום ומצב חיית המחמד יתדרדר במהירות.
איך מאבחנים?
לעיתים האיבחון פשוט- ראיתם את חיית המחמד אוכלת חוט, סרט. ראיתם פיסת חוט מבצבצת מהפה או מהישבן מתחת לזנב. זה השלב ליצור קשר מיידי עם המרפאה הוטרינרית לקבלת הנחיות.
מה לא לעשות!!! לא לנסות למשוך את החוט החוצה! המשיכה עשויה לגרום לקרעים במעיים ולהחמרה במצבה של חיית המחמד.
לעיתים האבחון אינו כל כך ברור. חיית המחמד עשויה להיות שקטה מהרגיל, להקיא, לשלשל, לעיתים הצואה בצבע שחור או דמי.
בבדיקה גופנית וטרינרית ניתן לעיתים להרגיש בקפלי המעי המקופלים סביב החוט. צילומי רנטגן יראו את החוט או את השינויים בצורת המעיים. בדיקת אולטראסאונד עשויה גם היא לסייע באיבחון הבעיה.
בדיקות דם יראו מה מידת הזיהום ומצבה הכללי של חיית המחמד.
איך מטפלים?
הטיפול בגוף זר לינארי נחשב כטיפול חירום ובדרך כלל דורש ניתוח להוצאת כל חלקי הגוף הזר.
בניתוח מבוצעים מספר חתכים לאורך המעי ולעיתים גם בקיבה והגוף הזר נמשך החוצה בהדרגה. במידה והמעי נפגע ועבר נמק יהיה צורך להסיר חלקי מעי פגועים.
סיכויי ההחלמה מפגיעת גוף זר לינארי תלויים בעיקר בסוג הגוף הזר, הזמן שחלף מאכילתו ודרגת הפגיעה במעיים.