דר' עירית אילן
אחת מבעיות התזונה הנפוצות בחיות מחמד הינה עודף משקל!
כולנו יודעים מה הסיבות לעודף משקל בבעלי חיים- כמו בבני אדם, צריכת קלוריות רבות מידי ופחות מידי פעילות גופנית יביאו למאזן אנרגטי חיובי ובעקבותיו לעליה במשקל.
ישנם שני גורמים תורמים נוספים:
אופי בעל החיים עשוי להשפיע על חילוף החומרים שלו/ה- חיות רגועות ושקטות יעלו במשקל ביתר קלות מחיות מחמד עצבניות. נטייה גנטית גם כן בעלת השפעה על השמנת גזעים מסוימים או פריטים מסוימים באותו גזע.
למרות שחוסר איזון הורמונאלי אינה גורם נפוץ לעודף משקל, בעיות כמו: היפראדרנוקורטיסיזם (פעילות יתר של בלוטת האדרנל המפרישה קורטיזול), היפותירואידיזם (חוסר פעילות של בלוטת התריס), או טיפול יתר בסטרואידים עשויים כולם להיות קשורים בעודף משקל.
בכלבים, הגזעים להם נטייה לעודף משקל הינם: לברדור, דקל, בייגל, שלטי ובסט. חיות מחמד שעברו עיקור או סירוס וכאלו שמקבלים תוספות מזון משאריות השולחן מפתחות נטייה להשמנה.
בחתולים, אלו שמקבלים הזנה חופשית נוטים יותר לסבול מעודף משקל.
איך תוכל/י לקבוע אם לחיית המחמד שלך עודף משקל?
חתולים צריכים להראות כמו קו ישר מלמעלה ומהצדדים. לכלבם במשקל אופטימאלי צריכים להיות "מותניים", ואפשר לחוש בעצמות הכתף שלהם. דרך טובה היא למשש מסביב לצלעות, ולבדוק האם ניתן לחוש בהן. אם אין ביכולתך לחוש בצלעות, אבל ניתן לתפוס כרית שומן מסביב- כדאי לחשוב על תוכנית להפחתה במשקל.
עודף משקל הינה בעיה מדאיגה, זאת מאחר וגורמת לחוסר נוחות לבעל החיים ולתפקוד גופני לקוי, ובנוסף, היא מגבירה חומרתן של בעיות גופניות אחרות. לחיות שמנות עשויים להיות קשיי נשימה. חיות שמנות הסובלות מבעיית לב או ריאות עשויים למצוא עצמן בסכנת חיים. לבעלי חיים עם בעיות מפרקים נגרם סבל מיותר בנושאן משקל יתר על מפרקיהן. עודף משקל ידוע כתורם ואף כגורם למחלות כבד, לחץ דם גבוה, עצירות, חוסר סיבולת לחום והגברת הסיכון בהרדמה. עם כל הבעיות הנ"ל ניתן להבין מדוע בעלי חיים שמנים בעלי תוחלת חיים קצרה יותר מבעלי חיים רזים.
כאשר מתחילים בתוכנית להפחתה במשקל חיית המחמד חשוב לשים דגש על פעילות גופנית משולבת בהפחתת הקלוריות הנצרכות. כדאי לבדוק את חיית המחמד אצל הוטרינר/ית לפני התחלת הדיאטה להפחתה במשקל. זאת כדי לבדוק קיומן של בעיות בריאותיות, כמו גם בדיקת המשקל ההתחלתי של חיית המחמד שלך. כמו בבני אדם- מומלץ להתחיל לאט!
וטרינרים רבים ממליצים על מזון מסחרי דל קלוריות. חלק ממזונות אלו עובדים טוב וניתנים בהמלצת וטרינר/ית. כלבים וחתולים מאבדים ממשקלם בדיאטות אלו כאשר הם אוכלים את הכמות הרצויה. מזונות חדישים להפחתת משקל פועלים ע"י המרצת היכולת הטבעית של הכלב לשרוף שומן ומספקים אנרגיה למשחק פעיל. הם מכילים תערובת סיבים שעוזרת לשמור על תחושת שובע.
חלק מהכלבים והחתולים לא מאבדים משקל היטב בעזרת דיאטות מסחריות דלות קלוריות.
יש וטרינרים המשתמשים לעיתים במזון משומר (גם מזון שאינו דל קלוריות) בכמות מבוקרת, בעיקר בחתולים, ואף בדיאטה מבוקרת של מזון ביתי. הצלחת טיפול דיאטטי זה עשויה לנבוע מכך שסוגי מזון אילו מכילים יותר מים והקלוריות "מדוללות" יותר. נראה שחלק מחיות המחמד נזקקות ליותר בשר ופחות סיבים תזונתיים במזונם. אפשר שצורת האכלה זו מחייבת את הבעלים לתת ארוחות מבוקרות לחיית המחמד שלהם בניגוד להאכלה חופשית הניתנת במקרים רבים עם מזון יבש. בכל מקרה, אם חיית המחמד שלך סובלת מעודף משקל ואינה מגיבה טוב למזון מסחרי יבש דל קלוריות, כדאי לנסות מזון מסחרי משומר (דל קלוריות!) או מזון ביתי דיאטטי (עפ"י הוראות הוטרינר/ית שלך).
חטיפים מהווים חלק חשוב בשגרה של חיית המחמד.
למרבה הצער, חטיפים רבים משמינים מאד ומכילים "ג'אנק-פוד"- בדיוק כמו חטיפים האהובים על בני אדם. אלטרנטיבות טובות לכלבים כוללות כוללות מגוון של ירקות, ולחתולים: פירות וקטניפ (צמח האהוב במיחד על חתולים).
משקל עודף הינו בעיה רפואית ותזונתית קשה בחיות מחמד, אולם בעזרת טיפול נכון היא ניתנת למניעה ולפתרון. אם נראה לך שחיית המחמד שלך סובלת מעודף משקל כדאי להתייעץ עם הוטרינר/ית בנושא.