מאת ד"ר עופרי שם טוב
סכרת היא מחלה בה קיים חסר באינסולין או שהגוף אינו מגיב לאינסולין. אינסולין דרוש להכנסת גלוקוז לתאי הגוף. כאשר מנגנון זה לא תקין רמת הגלוקוז בדם עולה. מכיוון ש"מרכז השובע" לא מקבל את האישור על הכנסת הסוכר, הוא מאותת לגוף על רעב תמידי.
סכרת לרוב מופיעה בגילאי הביניים ומעלה אולם עדיין יכולה להופיע בבעלי חיים צעירים ואז לרוב מדובר בגורם גנטי וייתכן ונראה בקרובי המשפחה של הכלב. הגורם העיקרי למחלה בכלבים הוא חוסר ייצור אינסולין (מקביל לסכרת מסוג 1 בבני אדם) בעקבות הרס התאים אשר מייצרים אותו בלבלב, לרוב מדובר בהרס עצמי של מערכת החיסון. בחתולים הגורם שונה ומדובר בחוסר תגובה לאינסולין (מקביל לסכרת סוג 2 בבני אדם) בעקבות השמנת יתר וצריכת פחמימות גדולה.
גזעי כלבים בהם סכרת נפוצה: קייסהאונד, טרייר, פינצ'ר, פודל, דאצ'האונד, שנאוצר וביגל. בחתולים אין נטייה בגזעים מסויימים למעט בורמיז.
הסימנים העיקריים שהבעלים ייראו בבית הם:
– שתיה והשתנה מרובה – הסוכר העודף בדם "נשפך" לשתן ומושך איתו מים, בעקבות כך בעל החיים ישתה יותר.
– אכילה מרובה – כפי שציינו קודם, בגלל "מרכז השובע" במוח.
– אובדן משקל – התאים לא מקבלים את הסוכר הדרוש להם והגוף מתחיל פרק שומנים.
סימנים נוספים שייתכנו בעקבות סיבוכים:
– קטרקט בכלבים – גלוקוז אשר נהפך בעדשת העין לסוכרים אחרים שלא ייתנקזו משם – לרוב המצב לא הפיך.
– סכרת קטואצידוטית – במצב זה נוצרות חומצות שומן הגורמות לחמצת בדם המסכנת חיים.
– חולשת רגליים אחוריות בחתולים – פגיעה עצבית מסיבה לא ידועה.
– כאב בטני בגלל דלקת לבלב, השתנה במאמץ בגלל דלקת בדרכי השתן.
הטיפול במחלה הוא לכל החיים ודורש מחויבות מצד הבעלים. אחוז מסויים מהחתולים שאובחנו יעברו נסיגה של המחלה ולא יזדקקו לזריקות אינסולין.
הטיפול נשען על 3 מרכיבים חשובים:
1. אינסולין – סוג האינסולין ותדירות הטיפול שונה בין כלבים לחתולים. מינון האינסולין עלול להשתנות כמה פעמים עד אשר נגיע לאיזון המחלה. שינוי מינונים נעשה על סמך מספר בדיקות סוכר לאורך היום במרפאה לצורך יצירת עקומת גלוקוז, ניטור רמות גלוקוז בדם בעזרת מכשירהמוצמד לכלב או לחתול ומאפשר מדידת רמות גלוקוז בדם לאורך כל שעות היממה או בדיקת דם לרמות סוכר הנקרא פרוקטוזאמין.
לפני השימוש באינסולין יש לערבבו בעדינות (לא לנער כדי לא לפגוע בחלבון האינסולין) ולהזריק לפי הנחיות הוטרינר/ית. אסור לשנות מינוני אינסולין ללא התייעצות עם הוטרינר/ית המטפל/ת.
2. תזונה מתאימה – קיימים מספר מזונות מיוחדים לחולי סכרת. חשוב שהארוחות יינתנו בזמנים קבועים טרם או ביחד עם מתן האינסולין.
3. פעילות גופנית – מעודדת איבוד משקל, צריכה להיות מתונה וקבועה.
בכל מצב של חוסר תאבון או הקאות מומלץ להתייעץ עם הוטרינר/ית כדי להתאים מינון אינסולין, במידה ובעל החיים נראה חלש, רועד ואף מתעוות יש לחשוד בהיפוגליצמיה (רמת סוכר נמוכה מדי). במצב זה יש לטפטף מי סוכר על החניכיים או למרוח דבש ולהגיע מיידית לוטרינר/ית.
גם אם הכלב או החתול שלכם אובחנו במחלת הסכרת, ניתן יהיה להביא אותם לאיזון ואיכות חיים טובה, אל ייאוש! הנכם מוזמנים ליצור קשר עם מרכז רפואי וטרינרי אילן בכל שאלה בנושא.