ייחום בכלבות

ייחום בכלבות

דר' עירית אילן

הייחום הוא הזמן שבו נקבות יכולות להזדווג ולהתעבר. כאשר הכלבה בייחום אומרים שהיא "דורשת" או "מיוחמת".
הייחום הראשון בכלבות מתרחש בגיל 6-12 חודשים. כלבות מגזעים גדולים עשויות להתייחם לראשונה אף לאחר גיל שנה.
אורך המחזור השלם הוא כ-6 חודשים בכלבות מגזעים קטנים ועד שנה בכלבות מגזעים גדולים.
התוצאה היא שני מחזורי ייחום בשנה בכלבה קטנה ומחזור אחד בכלבה גדולה. כל ייחום נמשך -כ21 יום.

ניתן לחלק את הייחום לשלושה שלבים:

שלב הייחום לפני הביוץ:

שלב זה מתחיל בהופעת דימום מהנרתיק. הוא נמשך לרוב 4-9 ימים. כלבים זכרים מגלים עניין רב בכלבה, אך הכלבה אינה "נותנת" ועדיין לא מוכנה להזדווגות.

שלב הביוץ:

ביוץ משמעו שחרור ביציות המוכנות להפריה מהשחלה לכוון הרחם. בשלב זה הכלבה לקראת ביוץ או בביוץ. הכלבה מוכנה לקבל את הכלב הזכר והיא מסוגלת להתעבר. בדרך כלל ההפרשה מהנרתיק הופכת לפחות דמית ויותר צהבהבה (אם כי במקרים מסוימים הכלבה תפריש הפרשה דמית לכל אורך תקופת הייחום). בשלב זה הכלבה תזיז את זנבה לצד כאשר נוגעים בגבה או כשהזכר מנסה לעלות עליה. הכלבה תעשה מאמצים למצוא זכר ותנסה לברוח מהבית!

שלב לאחר הביוץ:

בשלב זה ישנה פעילות הורמונאלית בשחלה, אך אין בו סימנים נראים לעין. לעיתים בשלב זה הכלבה נכנסת למצב של הריון מדומה ו"חושבת" שהיא בהריון, העטינים גדלים, לעיתים מתמלאים בחלב והכלבה מכינה מקום המלטה ונקשרת לעצם דמוי גור כמו בובה.

הייחום בכלבה נמשך כ-21 יום.
הסיכוי הגבוה ביותר להתעבר הוא בין יום 7 ליום 14 לייחום (=לתחילת הדימום), אולם, כאשר אין מעונינים בגורים, יש לשמור על הכלבה משך כל 3 השבועות מאחר ואין אנו יודעים מתי בדיוק התרחש הביוץ.
כאשר מעונינים בהרבעת הכלבה יש להגיע לוטרינר/ית לבדיקות שונות הכוללות רמות הורמונים בדם ומשטחים מקרוסקופיים מהנרתיק. דרך פחות מדוייקת היא להפגישה עם הזכר בימים 8, 10 ו12- לתחילת הדימום.