דר' עירית אילן
המלטה והנקה מהוות מעמסה גדולה על הכלבה האם.
למרות שרוב האימהות מתמודדות בהצלחה רבה עם המשימה, מומלץ לנקוט במספר כללי זהירות כדי לשמור על בריאות האם והגורים.
נקודות חשובות בטיפול לאחר המלטה
שתייה:
יש לאפשר גישה למים טריים ונקיים בכל זמן.
הזנה:
האם זקוקה לכמות מזון הגדולה פי שניים ואף פי שלושה מכמות המזון הרגילה (תלוי במספר הגורים). רצוי להאכיל את האם במזון מסחרי באיכות טובה לכלבים בוגרים, לגורים או לכלבים פעילים ולהעלות את מספר הארוחות היומיות לשלוש. אפשר גם לתת לכלבה מזון עפ"י רצונה (ad lib). בימים הראשונים שלאחר ההמלטה האם עשויה לפתח חוסר תיאבון ולהיעשות בררנית במזון. ניתן להוסיף למזון עוף מכובס עם אורז, ביצה מבושלת או קופסאות שימורים לכלבים לשיפור טעם המזון.
פעילות מעיים ועשיית צרכים:
כתוצאה מהגדלת צריכת המזון ומהגדלת הרחם, הכלבה עשויה לעשות את צרכיה לעיתים קרובות יותר. בימים הראשונים שלאחר ההמלטה הצואה עשויה להיות רכה יותר ובצבע ירקרק שחור (בגלל אכילת השליות). אם מופיע שלשול או הכלבה מתאמצת במתן צרכים – יש לטלפן או להגיע למרפאה.
טיפול בעטינים:
יש לבדוק את הפטמות מידי יום ולנקותן (בצמר גפן לח) אם מצטבר עליהן חלב יבש. אם יש שינוי בצבע העור, נפיחות, כאב או פציעות יש לטלפן או להגיע למרפאה.
הפרשה מפתח המין:
הפרשה אדמדמה מהנרתיק עם קרישי דם בימים הראשונים היא נורמאלית. הפרשה זו עשויה להימשך מספר שבועות, אולם בכמויות הולכות וקטנות.
התנהגות:
האם תפתח התנהגות מגוננת כלפי הגורים. היא עשויה לתקוף זרים המתקרבים לגורים, ואף להתנהג בחשדנות כלפי בני משפחה (ולכן – בהתחלה להתקרב בזהירות תוך בדיקת תגובות הכלבה). הכלבה תאפשר לגורים לינוק ותלקק את אחוריהם לעודד עשיית צרכים. יש להתקשר או להגיע למרפאה אם הכלבה נראית עצבנית, חסרת מנוחה, רועדת או מסרבת להניק את הגורים.
השפעות כלליות:
בדרך כלל מאבדת האם שערות פרווה בכמות גדולה בתקופת ההנקה ויש להברישה באופן קבוע. יש להתקשר או להגיע למרפאה אם מופיעות קרחות.
ירידה קלה במשקל היא נורמאלית, אולם, יש להתקשר למרפאה אם הכלבה נראית כחושה במיוחד.
ייחום:
להמלטה אין השפעה על תקופת הייחום הבאה. הכלבה תתייחם במועד שהייתה מתייחמת אם לא הייתה נכנסת להריון.
עיקור:
אם ברצונך בניתוח לעיקור הכלבה, יש לקבוע תור לעיקור לאחר שהגורים נגמלו ויצירת החלב נפסקה (6-8 שבועות לאחר ההמלטה) אך לפני הייחום הבא.
בדיקה וטרינרית:
רצוי לבדוק את האם והגורים ב – 48 השעות הראשונות שלאחר ההמלטה.